Sinds de val van het kabinet wordt er hard gewerkt om "politiek links" sterker te maken richting én na de aanstaande verkiezingen. Dit is hard nodig: nog steeds worden er subsidies gegeven op fossiele brandstoffen, staat kwetsbare natuur onder druk, zijn niet alle slachtoffers van de toeslagenaffaire gecompenseerd, etc. etc. etc. Er zijn tal van crises die een (stevige sociale) oplossing behoeven.

Word jij kandidaat Kamerlid?

De PvdA en GroenLinks zullen gezamenlijk één lijst uitbrengen. Hiervoor hebben we natuurlijk de allerbeste mensen nodig. Op de website van GroenLinks (landelijk) wordt uitleg gegeven over de wensen, eisen en selectieprocedure. Zie je jezelf in de landelijke politiek? Lees dan snel deze aanvullende informatie. Aanmelden kan tot uiterlijk 6 augustus 2023!

 

Waarom hebben de PvdA en GroenLinks één lijst?

Al langere tijd intensiveren de PvdA en GroenLinks hun samenwerking; denk bijvoorbeeld aan de gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer. Om de krachten te bundelen en zo (potentieel) een grotere bijdrage te kunnen leveren in de Tweede Kamer, hebben de partijbesturen aan de leden voorgesteld om ook voor de Tweede Kamer samen te werken. Met grote meerderheid is er vóór een intensieve samenwerking gestemd.

Uitslag referendum in het kort:

  • De opkomst bij het GroenLinks-referendum was 62,5% (21.403 leden van GroenLinks)
  • 91,8% stemde vóór deze samenwerking (19.638 leden)
  • 8,2% stemde tegen (1.765 leden)
  • Bij de PvdA stemde 87,9% vóór en 12,1% tegen. De opkomst bij de PvdA was 64,7%.

Wil je meer weten over deze samenwerking? Kijk dan op de website van GroenLinks Landelijk.