De 'Nacht van de Nacht' is een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties.  Traditioneel in oktober: op de zaterdagavond en –nacht waarop de klok een uur teruggaat en de nacht een uur langer is.

Op deze avond doven een aantal gemeenten, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. De provinciale Milieufederaties zetten bekende politici en artiesten in om met deze actie zo veel mogelijk mensen te bereiken.

In de gemeente Altena of Geertruidenberg is niet eerder met de Nacht voor de Nacht meegedaan. Het zou mooi zijn als ook deze gemeentes in 2020 een activiteit organiseren op de landelijke agenda van deze actie.

Banner met Anita Witzier, ambassadeur Nacht van de Nacht

Een mogelijkheid voor de gemeentes zou zijn (iets wat niet zo heel veel moeite kost) om tijdens deze nacht het aanlichten van gemeentelijke gebouwen een keertje uit te zetten.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld

In de afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten.

Daarnaast kunnen we minder genieten van de mooiste sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog sterren zien en de Melkweg al helemaal niet meer. Dit wordt vooral veroorzaakt door opgaand licht van openbare verlichting en reclameverlichting.

De 'Nacht van de Nacht'-campagne groeit ieder jaar en begint ook zijn vruchten af te werpen. Afgelopen jaar werden er 550 activiteiten in het donker georganiseerd en bezochten 47.000 mensen de Nacht van de Nacht. Steeds meer gemeenten en bedrijven doven inmiddels structureel de verlichting.

Nederland lijkt daardoor een keerpunt te hebben bereikt. De toename in licht is gestopt en lijkt op verschillende plekken zelfs af te nemen. Veel Nederlandse steden worden langzaam donkerder. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Natuur- en Milieufederaties.

Hoe mooi zou het zijn als de  gemeenten Altena en Geertruidenberg daar ook bij gaan horen.

Dus zet alvast in je agenda:

24 oktober 2020
's Avonds en 's nachts
Buitenverlichting uit voor de 'Nacht van de Nacht'